Vaření z Hokaido

12. srpna 2013 v 21:00 | Radka |  Co život dal

Říká se: Darovanému koni na zuby nehleď, ale když jde o dar určený k jídlu, nastává otázka: Co s tím?
U babičky Vlastičky jsem byla obdarována (mimo jiné) dýní Hokaido. Koukala jsem na to jako zjara, protože dýni znám jen klasickou. Tu bývalá tchýně každoročně zavařovala a nám celá ta léta lezla krkem, posléze i ušima.


Byla jsem upozorněna, že nejlépe je z Hokaido uvařit polévku. Je lahodná a receptů je na netu fůra. Dá se takovým referencím odolat?
Našla jsem jich opravdu hodně a vybrala ten nejvíce vyhovující. Dočetla jsem se, že dýně je velmi vhodná při oslabené slinivce. Nemohla jsem déle váhat, protože jen to má slinivka zaslechla, žadonila o polévku.
Pustila jsem se do krájení. Polovinu určenou na polévku jsem oloupala, aby byla lépe stravitelná. Také mrkev, kterou jsem se rozhodla přidat. O tu si řekli mí agapornisové. Jaké bylo mé překvapení, když milovanou mrkví pohrdli a koukali zcela fascinovaně na dýni. Musela jsem jim kousek dát. Vrhli se na ni tak divoce, že ve mně jen zesílil pocit, že půjde o mimořádné jídlo.
Dcera to komentovala slovy: "Chybí jim oranžová. Nebo Halloween."


Nechtěla jsem polovinu dýně nechávat na později a tak jsem našla jiný recept. Nakrájela jsem ji na plátky, k tomu brambory na kostičky, a spolu s kořením dala zapéct do trouby.

Uvařenou polévku jsem rozmixovala. No, nejsem na tuto konzistenci zvyklá, ale když všichni říkali... ochutnala jsem a pomyslela si: je zdravá, je zdravá, je zdravá.
Pro jistotu jsem ještě uvařila rýži a sojové maso na žampionech, abychom případně nezůstaly o hladu.


S polévkou jsem se šla pochlubit dceři. Byla jsem na sebe hrdá, že jsem nic nepřipálila, nepřesolila či jinak neznehodnotila. Koukla na misku a zašklebila se.
"To chutná líp než vypadá," pronesla jsme povzbudivě.
Vzala trochu na lžici a zkoumala.
"No, má to konzistenci jako přesnídávka, ale chutná jako brambory," přiznala jsem.
"Děláš si srandu?" řekla dcera a já jen zakroutila nesouhlasně hlavou.
Ochutnala první sousto. Nenadchlo ji.
"Ona je dobrá až na druhý pokus," snažila jsem se ji povzbudit.
Kdepak, ani na druhý pokus se nechytla.
"Připomíná mi to polévky, které jsme ti vařila a mixovala, když jsi byla miminko, a ty jsi je tak hezky vyplivovala," zasnila jsme se a obě se zasmály.
"Co máme ještě dalšího?"
Vyjmenovala jsem vše čerstvě navařené, ale nic se nesetkalo s kladným ohlasem.
"Na rýži nemám chuť."
"Hmm, tak to si budeš muset dát ty špagety od včerejška, protože já už nic dalšího nehodlám vařit. Ale co si dáš zítra na oběd, to fakt nevím."
"Špagety?"

Nakonec, dcera je dospělá, může si něco uklohnit sama. Já mám totiž o jídlo na pár dní postaráno. Budu mít týden s Hokaido pro mou slinivku Mrkající



Musím říct, že pečená dýně chutná lépe než vypadá a pokud ji zase někdy dostanu darem, nebudu se trápit s polévkou a rovnou si ji zapeču. S kořenící směsí na brambory byla vynikající


Nechť i vám chutná vše, co s láskou připravíte Usmívající se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 21:24 | Reagovat

Dýni máme rádi naloženou klasicky, ale také jen povařenou v cukrovém nálevu a přidaný pomerančový džus, povárnout, dát do sklenic, zavíčkovat a krátce sterilovat. Má to úplně jinou chuť po čase. Jako kompot výborné. I na buchtu -piškot pod želé, udělané zase z pomerančového džusu a želatiny. :-)

2 Radka Radka | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 21:33 | Reagovat

[1]: Tchýně ji dělávala strašně sladkou, to i nám, milovnicím čokolády, vadilo.
Tato Hokaido je určená na vaření a protže mám "obyčejná" jídla ráda, chutnala mi. Ale dcera má trošku jinak nastavené chutě. Té stačí špagety s omáčkou a sýrem :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 21:39 | Reagovat

Kdysi jsme dělali kompoty, ale na slano jsem ji nedělala. Zahradu nemám, kupovat ji neplánuji. Takže pro mne až někdy... :-)

4 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 22:10 | Reagovat

Jo, tak mne by si polívčičkou uctila. U nás druhá  polovička nemusí, sousedčina maminka jí dělá a její dcera taky nepapá a tak zavolá Máří a Máří dostane plnou misku a trošinku smetánky na ozdobu a pane, to je mlaskačka. :-)

5 Radka Radka | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 22:18 | Reagovat

[3]: Taky bych si ji dobrovolně nekoupila ;-)

[4]: Já jsem tedy mírně zvrhlá a mně taková jídla lezou. Snědela jsem dvě misky! A ještě tam jednu větší porci mám :-)

6 Šíryen Šíryen | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 0:06 | Reagovat

Když minulý týden přítelova maminka pronesla, že mají doma Hokaido, také jsem pouze zmateně vykulila oči =D Nikdo se ale nadšeně netvářil, tak z ní vařeno nebylo. Nicméně, již před časem mi darovala dýňový džem, který byl úúúžasnýýý.
Třeba i já jednou ochutnám dýňový pokrm=) Ta fotografie vypadá veeelmi dobře=)

7 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 0:08 | Reagovat

[6]: Když to někdo umí, lze udělat i z neatraktivní suroviny mňamku. Já mám většinou strach, že to pokazím.
Ale to pečené není vůbec těžké ;-)

8 Amelie Amelie | Web | 13. srpna 2013 v 3:09 | Reagovat

S tím bych doma neuspěla...

9 pavel pavel | Web | 13. srpna 2013 v 9:25 | Reagovat

Já už při představě dýně, ztratím na ni chuť a to jsem ji snad ani ještě nikdy neochutnal. A to mám rád zeleninu. :-D

10 Helena Helena | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 10:36 | Reagovat

Hokaidku máme rádi a dělám ji i jako přílohu,podušenou na cibulce,dělá se z ní i základ na pomazánky.Má nádhernou oříškovou chutˇ a polévku z ní vařím i se slupkou,pak rozmixuji,přidám smetanu.
Podobně vařím polévku z cukety. :-) Tvá zapečená dýně vypadá velmi zajímavě,protože se v ní dá číst:
CCCCO - stojí na prvním řádku,a na druhém:CC,a pak je tam PÍ A 9. :-D

11 Vendy Vendy | Web | 13. srpna 2013 v 10:59 | Reagovat

Takhle peču cuketu, tak proč ne dýni? Když se dobře okoření, může být i dobrá.
I když, rozmixované polévky mi taky nepřipadají lákavé, ať jsou dýňové nebo brokolicové, raději je povařím normálně.
Mamka dělávala i dýňové zelí, bylo prima. A dýňový kompot je taky dobrý, znám ho s ananasovou příchutí.
Byla by možná zajímavá i nastrouhaná a smažená ala bramborák, ale nevím, co by na to říkala tvoje slinivka... :-D
[Smazaný komentář] Tohle je zvláštní, možná by sis měla zapsat, co jíš, třeba ti nedělá dobře skladba těch potravin. :-?

12 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 17:42 | Reagovat

[8]: Já taky neuspěla, ale zase mi víc zbylo :D

[9]: My jí s dcerou začaly říkat tchýně, ale to jsme té dýni dost křivdily, protože ona fakt chutná dobře :-D

[10]: Heli, nejsi Ty nějaký špion? Najít vzkaz i tam kde není :D

[11]: Tahle dýně fakt chutná trošku jinak než běžná, s bramborem je dobrá.
Moje slinivka by křičela: pomóóć, potřebuji pancreolan!!! :-D
Omlouvám se, já komentáře Ko Ky smazala, protože jsou i na jejím blogu a nevšimla jsem si Tvé reakce. Také si myslím, že si nehlídá skladbu. Mě to dělá, když sním dohromady maso a sladké. Zkrátka po mase sladké nejdřív za tři hodiny.

13 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 17:52 | Reagovat

[10]: Heli, ukázala jsem fotku Adél a ona v tom nic nevyčetla, nicméně Tvoje zjištění ji dostalo :-D

14 Helena Helena | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 18:01 | Reagovat

[13]: Hele,co si s tím obrázkem udělala,mě se přestal ukazovat. :D

15 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 18:02 | Reagovat

[14]: Tady se normálně věci ztrácejí a objevují, připadám si jako kouzelník :-D

16 Helena Helena | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 18:04 | Reagovat

[14]: Už se zase objevil. :D

17 Ježurka Ježurka | Web | 13. srpna 2013 v 18:11 | Reagovat

Jí si také pamatuji, že jsme dělávali v dobách, když byla vnoučata malá a dýně dávali příbuzní, tak z toho byl kompot, ale ten se opravdu dal jíst. Chutnal i nám dospělým. :-)

18 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 18:13 | Reagovat

[16]: Tak ještě že máme fotku, protože poslední zbytky "důkazů" jsem snědla ;-)

[17]: Dřív se to hodně zavařovalo a myslím, že dýňový kompot nechyběl v žádné domácnosti ;-)

19 Lydie Lydie | 13. srpna 2013 v 22:33 | Reagovat

Také jsem dostala darem dýni "hokajdo"...chtěla jsem dělat polévku...teď mám pochybnosti.....
No..ve čtvrtek přijede neteř, tak ji požádám,aby polévku udělala...u nich jsem ji jedla loni a byla to "ňamka"..
budu informovat/teda snad to přežiju ve zdraví" :-D

20 Radka Radka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 22:50 | Reagovat

[19]: Přežít se to dá, ale pro každého to není ;-)
Já byla instruována, abych to dělala s kořenovou zeleninou, že je to chutnější, ale našla jsem recept jen s mrkví a cibulí. Mrkev jsem nastrouhala, lépe se mixovala. Ale kdyby tam byla i petrželka, bylo by to výraznější.

21 Em Zet Em Zet | Web | 17. srpna 2013 v 13:08 | Reagovat

O dýni Hokaido slyším prvně, ale dýňovou polévku jsem vždy chtěla ochutnat. :-) Moje babička dělala třeba dýňový kompot z těch velkých oranžových dýní. Pěstovali jsme je na poli a měli jsme jich tři pr*dele. :-) Jsme je pak dávali zvířatům, nevěděli jsme, co s nimi. :-D

22 Radka Radka | E-mail | Web | 17. srpna 2013 v 13:28 | Reagovat

[21]: To je ten pěstitelský nešvar, hodně vypěstovat a co pak s tím? Rozdáme! :D
Ale já byla ráda, že jsem tuhle dýni mohla ochutnat, člověku občas změna neuškodí ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama