Jak přestat mlsat?

11. října 2014 v 14:28 | Radka |  Co život dal
Přečtěte si složení vámi milovaných pochoutek!

Ale pěkně od začátku. Mí blízcí a přátelé ví, že si na oslavy narozenin nepotrpím a proto nevymýšlejí žádné honosné dary, jen symbolicky kytkou či pamlskem potěší. V práci vedoucí překvapil krabičkou luxusních bombónů Lindt a v tu chvíli mi hlavou problesklo: Ale já mám raději Rafaelo.


Přání se mi splnilo o pár dní později, kdy jsem tuto dobrotu ve větším balení dostala. Občas si koupím tři kousky v akci, ale pohled na krásnou bílou krabičku s červenou mašlí byl zkrátka něco!
Jako malá jsem si dobrůtku nechávala na horší časy a těšila se jen pohledem. Před týdnem jsem již neodolala. V sobotní večer se přihlásila migréna a na tu platí aulin v kombinaci se sladkým. Volba padla na Rafaelo. Rozbalovala jsem jednu kuličku za druhou a říkala si: Proč necítím obvyklou rozkoš? Proč je krém tak řídký?
Nicméně jsem dlábila a dlábila, až jsem všechno snědla!

Přehnala jsem to, ale nechtěla jsem si nic vyčítat a trápit své svědomí. Raději jsem spolkla dva pancreolany a dělala jakože nic. Další popíšu jen ve zkratce - ani po třech dnech mi nebylo lépe a zachránily mě byliny - lapacho (skvělá desinfekce) a směs na opary, která mino jiné podporuje trávení. K tomu dieta.
Až ve čtvrtek jsem si mohla dopřát normálnější jídlo, avšak stále mírně dietně.

Celou tu dobu mi ovšem vrtalo hlavou, proč mi bylo tak zle? Vždyť jde o lepší výrobek, značkový, žádný šunt. Tak proč moje slinivka dostala takový nářez?!
Vysvětlení skrývalo dno oné krásné krabičky a položka za slovem Složení: palmový olej.
Čekala bych ho ve výrobcích nejmenované kosmetické značky (palm-olive), ale v mé oblíbené dobrotě?

Pročetla jsem si pár faktů na netu a přešla mě dokonale na křehkou kokosovou kuličku chuť:
Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Smažení na sádle a olivovém oleji z pokrutin je srovnatelné se smažením na palmovém oleji. (zrdoj zde)
Palmovým olejem v potravinách na českém trhu se zabýval i dTest, který ho nazval Dobře utajeným zabijákem. Zajímavé podrobné vysvětlení najdete i zde.
Závěr: nikdo z dotázaných odborníků palmový olej ke konzumaci nedoporučuje!
Poznánka: sádlu se vyhýbám a máslo konzumuji ve velmi omezené míře, jelikož živočišné tuky jsou pro člověka se slabším trávicím systémem těžko stravitelné.

Zdravě mlsat asi není těžké, pokud jste k tomu vedeni a nikdo vám nedal ochutnat nešizené čokoládové laskominy (s láskou vzpomínám na "komunistické" lentilky, které při rozkousnutí krásně křupaly a čokoláda se hned neroztékala). Nepotřebuji sladké často, ale tak jednou za měsíc až dva to na mě přijde a pak něco nutně potřebuji.

Koncem týdne jsem se stavila v prodejně s kávou a čaji a můj pohled okamžitě přitáhly krabičky s kakaovým práškem. Novinka! Pravé nešizené kakao. Nepila jsem ho od dětství, ale okamžitě se mi vybavila ta chuť a obraz v hlavě, jak maminka kvedlačkou rozmíchávala prášek v troše mléka a na plotně se již vařil mléka zbytek.
Neodolala jsem a jedno balení odtučněného kakaového prášku si koupila. Nebylo levné, ale doma jsem zjistila proč. Stačí málo a nápoj je syté barvy a lahodné hořké chuti. Po doslazení hnědým cukrem je to skvělá pochoutka, která mi hravě nahradí pochutiny s olejem z palem. A navíc obsahuje minerály jako hořčík, vápník, síru, železo, zinek, měď, draslík a mangan, které dnes najít v běžné potravině máme problém.

Po svých minulotýdenních prožitcích mi reklamní slogan Rafaelo … víc než tisíc slov zní zcela jinak než dosud. Své trápení po jeho konzumaci bych dokázala popsat více než tisíci slovy, ale každé z nich by vyjadřovalo totéž. Veliké zklamání z honby za ziskem a neúcta k lidem coby zákazníkům.


Jedno veliké ponaučení z toho všeho mám: číst složení výrobků i na obalu těch, které dobře znám a osvědčily se. Protože jistotu, že vše zůstane při starém, dnes nemáme vůbec v ničem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. října 2014 v 15:25 | Reagovat

To je fakt, co my víme, co je ve výrobcích, které nečteme. Taky čtu jen některé. Velké Rafaelo a podobné si nekupuji, a když dostanu malé, 3 kosky, tak to sním a nečtu.

2 Ajka Ajka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 17:44 | Reagovat

Složení čtu a dost často žasnu ... a taky dost často odložim věc zpátky ;-)  :-D

3 Ježurka Ježurka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:15 | Reagovat

Já se přiznávám, že taky nečtu, ale ani toto nemlsám. Já mám nejraději hořkou čokoládu s velkým obsahem kakaa a bonbony, kde jsou ořechy vůbec nejím a s kokosem taky moc nemusím. Co mi chutná z těch "lepších bonbonů" jsou Mozartovy koule. To si koupím o Vánocích to mini balení a hoooodně si to šetřím. Ale jaké to má složení taky nevím. :-(

4 Radka Radka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:18 | Reagovat

[1]: Na obalu malého balení se ani nedá nic přečíst, ale taková dávka snad ani neublíží. Nicméně číst bychom asi víc měli, někdy mi to složení přijde na pováženou.

5 Radka Radka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:20 | Reagovat

[2]: Kde to není titěrné, čtu a taky často vracím. A kde na to nevidím a nemám dobrý pocit, raději neberu a najdu si výrobek s většími písmeny - působí to i seriózněji

6 Radka Radka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:22 | Reagovat

[3]: Taky jsem přesedlala na hořkou čokoládu, sedí mému tělu líp. A Mozartovy koule? Originál by měl mít asi stále stejné složení, aby značka neztratila reputaci. Má přeci jen větší prestiž než Rafaelo ;-)

7 Ajka Ajka | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:40 | Reagovat

[5]:Ty mrňavý písmena mě taky štvou. Ale prodávají takové mini lupy jako přívěsek na klíče, tak až na ně natrefim koupim ;-)

8 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 11. října 2014 v 20:09 | Reagovat

Bývam ani nie dva kilomoetre od hlavného stanu továrne Lindt a Sprúngli. (Mimochodom, ten najväčší šéf je rodom Čech, priženil sa a teraz to úspešne vedie.) Som skoro osobne "urazený", že by si dala prednosť nejakému Rafaelovi, aj keby bol anjel! ( A čo by na to povedal slávny Roger Federer, ktorý je hlavný nostieľ reklam pre Lindt?!?)

Ale ten olivový olej je predsa najlepsší, nie?

Sádlo u nás skoro nepredávjaú. Tak pekný, zdravý vikend!

9 Robka Robka | E-mail | Web | 12. října 2014 v 8:00 | Reagovat

Rafaelo mi moc nechutná, je na mě přeslazené. Mám raději hořkou kvalitní čokoládu - teď jsem zrovna od jedné své klientky dostala prezent, tenoučkou 74 procentní hořkou čokoládu s kousky pomeranče. To je dobrota! Stačí kousek a jsem spokojená.:-)
A složení výrobků, přiznám se, čtu málokdy. Palmový olej už jsem na některých obalech viděla, ale nikdy mě nenapadlo, že je tak škodlivý. Asi proto, že mám kachní žaludek a problémy se mi zatím vyhýbají - no ale do budoucna to může být jinak. Dám si pozor na to, co kupuju.

10 eva eva | Web | 12. října 2014 v 10:36 | Reagovat

Náhodou jsem narazila na tvůj blog a hned jsem si musela dát odběr novinek blog mě velice zaujal.Zdravim :-)

11 asanita asanita | Web | 12. října 2014 v 13:32 | Reagovat

Cože? Rafaelo je moje oblíbená sladkost, takže mě to dost vyděsilo. Asi bude muset víc číst složení.

12 Čerf Čerf | E-mail | Web | 13. října 2014 v 8:32 | Reagovat

Složení - přiznávám - moc nečtu a vím, že je to chyba, ale on si organismus řekne sám, co mu vyhovuje a co ne. Rafaelo jsem neměl, ani nepamatuju, ale chutnávalo mi :-).

13 Sugr Sugr | E-mail | Web | 13. října 2014 v 18:12 | Reagovat

Rafaelo miluju!
MOC.
Ale snažím se ho odříkat, i když to je skutečně velmi, velmi těžké. Když už nemůžu a jsem celá poslintaná, tak sním jednu kuličku a ostatní si zakážu! To jsem ale ostuda viď? O_O Ale tohle se stane jen tak...2x do roka! ;-)

14 Sugr Sugr | E-mail | Web | 13. října 2014 v 18:12 | Reagovat

Složení nečtu - to bychom nemohli jíst skoro nic a pokud sním 2 Rafaela za rok, tak to beru jako omyl! :-D

15 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:37 | Reagovat

[8]: Asi nemám ten správně jemný jazýček na opravdu luxusní dobrůtky ;-)
Olivový olej je asi nejlepší, ale lisovaný za studena z oliv. Olej z pokrutin se dostává nějakým chemickým procesem z těch už vymačkaných oliv.
Jo, ale chleba se sádlem a škvarkama také jednou za rok neuškodí ;-)

16 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:41 | Reagovat

[9]: Jo, kachní žaludek bych ráda občas měla.
Osobně si kupuji jen hořkou čokoládu, Rafaelo zcela výjimečně v malém.
Ale sestra mě upozornila, že i v Milce je palmový olej a v obchodě jsem ho na obalu opravdu našla, ale doma jsem našla jednu zapomenutou čokoládu a ta byla z opravdového mléka. Takže si člověk nemůže být jist ani u zaběhnutých výrobků

17 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:46 | Reagovat

[10]: Děkuji :-)

18 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:47 | Reagovat

[11]: Jak jsem psala výše, ještě nedávno ho neobsahovala čokoláda Milka a teď jsem našla i na jejím obalu. Možná proto už neběží reklama na fialovou krávu, protože momentálně ty čokolády kolem krávy ani neprosvištěly.

19 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:49 | Reagovat

[12]: Máš pravdu, tělo si řekne. Ale když už něco dostaneš, přece to nevyhodíš, když to je navíc z lásky darované ;-)

20 Radka Radka | E-mail | Web | 13. října 2014 v 20:50 | Reagovat

[13]: V malé dávce to určitě neuškodí, ale pokud je někdo na čokoládě závislák (jako moje dcera), pak je to průšvih :-?

21 Čerf Čerf | E-mail | Web | 13. října 2014 v 21:49 | Reagovat

[19]: Když je to z lásky darované, tak to může být i z motorového oleje, a přesto to chutná báječně! :-)

22 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 14. října 2014 v 2:31 | Reagovat

[15]: Chlieb so sadlom je pre mna uz len exoticka pochuta. Ked v Bratislave, prve, co zhanam. A oskvarkovu pastu tiez.

23 necroparanoia necroparanoia | E-mail | Web | 20. října 2014 v 14:43 | Reagovat

Rafaelo moc nemusím protože mi nechutná kokos, ale když jsem ho jednou měla a pamatuju si hustej pevnej krém. Asi díky palmovýmu oleji nějak zřídnul. O palmovym oleji jsem vůec nevěděla, že se dává do potravin, respektive pochutin. Měla jsem za to, že se dává jen do kosmetiky.
[16]: [18]: mimochodem, když už je řeč o milce, všimly jste si, že zdražila?

24 Radka Radka | E-mail | Web | 20. října 2014 v 20:14 | Reagovat

[23]: Jo, ten hustej pevnej krém byl něco! ;-)
O palmovém oleji jsem taky nevěděla, kdyby mě sestra jen tam mezi řečí neupozornila, že je v Milce. A když jsem ho našla v Rafaelu... :-?
Je to paradox: Milku začnou vyrábět z levnějšího palmového oleje, ale zdraží!

25 Vendy Vendy | Web | 22. října 2014 v 21:25 | Reagovat

Raduško, a nebylo ti blbě prostě proto, že jsi toho zdlábla moc? Palmový olej se opravdu nedoporučuje, ale v menším množství by ti možná neuškodil...
Nebo je taky možné, že Rafaello začali šidit, tak jako všechno. Jinak, živočišné tuky jsou daleko kvalitnější než ropné produkty typu margarinů, ale je fakt, že někdo je alergický na laktózu, takže margariny pak nastoupí jako náhražka...
Dobrý je též kokosový olej, ten můžu doporučit, ale je šíleně drahý, takže spíš do nějakých pochoutek. Kdoví, třeba do domácího Rafaella, který bude zaručeně chutný, lahodný a stravitelný. :-)
Zaujalo mě to kakao, o jakou značku se jednalo? Kupuji převážně Figaro, jsem s ním celkem spokojená, ale jestli je něco lepšího... sem s tím! ;-)  :-)  :-)

26 Vendy Vendy | Web | 22. října 2014 v 21:29 | Reagovat

[6]: Hořká čokoláda je opravdu kvalitnější, navíc, mám dojem, že ty normální čokolády jsou čím dál víc šizeny. Pamatuji si jako malá, jak jsem měla ráda Zoru, to byla nugátová pochoutka (tedy ne čokoláda) a děsně mi chutnala. Před časem jsem si ji z nostalgie koupila a byl to jeden velký hnus, myslím že tam dali příliš mnoho tuku a málo čokolády. Jestli takhle babrají všechno, není divu, že čokoláda chutná pořád hůř... :-?

27 Radka Radka | E-mail | Web | 22. října 2014 v 22:58 | Reagovat

[25]: To víš, že množství sehrálo svou roli. Ale z dobrého by mi nebylo špatně tři dny!
Co se dá dělat, příště jedině Rafaelo domácí ;-)

28 Radka Radka | E-mail | Web | 22. října 2014 v 23:00 | Reagovat

[26]: Jo a taky Sojová pochoutka - to byla dobrota! Ovšem zkusila jsem před pár lety - stejně jako Ty z nostalgie - a byl to hnus :-?

29 Radka Radka | E-mail | Web | 23. října 2014 v 19:08 | Reagovat

[25]: Zapomněla jsem na kakao - koupila jsem ho v Oxalisu - je sice jen 150g a stojí přes stovku, ale vím, že to budu mít na dlouho. Do pečení dávám Orion nebo nějaké německé holandského typu (není odtučněné). To drahé mám jen pa pití ;-)

30 Vendy Vendy | Web | 25. října 2014 v 15:56 | Reagovat

[28]: Sojovou tyčinku jsem taky mívala moc ráda, ale v poslední době se nedá jíst. Také dělají sojovou tyčinku nějak ochucenou, ale vůbec mi nechutnala. Ať se jdou vycpat, dacaní.
Oxalis? Není to místo, kde prodávají čaje Nebo spíš, firma, která prodává různé sypané čaje? Nějak je mi to jméno povědomé...
A domácí Rafaello si klidně udělej, určitě bude chutnější než z obchodu. Možná to fakt už mrší, mně Rafaello dřív chutnalo, teď jsem je dlouho neměla...
Ještě mě zaujalo to zdražení Milky. Levnější palmový olej a zdražení, no to jsou šikulkové, mají dvojí výdělek. Hajzlové. S prominutím, za ten výraz... :-D

31 Radka Radka | E-mail | Web | 26. října 2014 v 0:02 | Reagovat

[30]: Ano, Oxalis je káva, čaj + příslušenství, a nově i kakao. Včera jsem si uvařila dva hrnky, bolel mě žaludek a krásně ho zklidnilo :-)
Milka nemá palmový olej v každé várce, je potřeba číst - což už dělám pokaždé. A tak jsem zjistila, že moje oblíbená margotka je také z palmového oleje :-(

32 Em Age Em Age | Web | 6. listopadu 2014 v 12:49 | Reagovat

To je hrůza. O_O Možná proto se mi dělá špatně z čokolády... zajímalo by mě, kde všude narvali palmový olej.

33 Radka Radka | E-mail | Web | 9. listopadu 2014 v 23:53 | Reagovat

[32]: Přidávají ho nejen do čokolád, ale také margarínů a vlastně může být všude, kde je ve složení údaj: rostlinný olej.

34 Mrkni Mrkni | 25. června 2016 v 15:54 | Reagovat

Zdravé mlsání v podobě oříšků a semínek:

http://www.zobshop.cz/vyberte-si/vymysli-kornout/orechy-a-seminka/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama