O překyselení

25. prosince 2014 v 22:55 | Radka |  Cesta k poznání
O překyseleném organismu bylo napsáno hodně článků. Nemá smysl opakovat slova jinde zveřejněná, která najdete velmi lehce po zadání "překyselený organismus" či "zásaditá směs" do vyhledávače. V každém článku se dočtete, jak nebezpečné překyselení je a za kolik potíží i nemocí může. Bohužel, musím souhlasit. Stále bychom totiž měli mít na paměti, že tělo je chemická továrna a každá nerovnáha se musí někde projevit.


V tomto článku bych se raději věnovala vlastním zkušenostem. Nicméně něškodí připomenout pár základních faktů, jako jsou následky překyselení:
- pálení žáhy, špatné trávení
- nemoci: rakovina, cévní problémy, obezita, cukrovka
- oslabená imunita, nedostatek energie, únava
- překyselení zhoršuje i depresivní stavy

Poprvé mě na překyselený organismus upozornila známá, která prodává zboží firmy Just a Nahrin. V jejich nabídce se nachází Basico, což je směs minerálů a stopových prvků k odkyselení odrganismu. Po rozmíchání ve vodě nemá žádnou chuť a funguje skvěle. Jen ta cena (540,- Kč za 250g) je poněkud vysoká.

Naopak za dobrou cenu se dají u Justu koupit papírky k testování pH moči, které do dvou vteřin odhalí, jak na tom jste. Pamatuji si, že jsem platila okolo padesáti korun. Podobné seženete i v lékárně, za balení 100 ks zaplatíte cca 100,- Kč. Určitě doporučuji pH změřit, zkoušela jsem před i po užívání přípravků k odkyselení a papírky vše zaznamenaly (já také, cítila jsem se lépe).

I když švýcarské produkty na mě udělaly dojem, jejich cena je pro mě dosti vysoká. Proto jsem začala pátrat po levnějších variantách. Jednou z nich je čaj z citronové trávy. Najdete ji v obchodech i pod jinými názvy (vousatka citrónová, lemon grass), ale hlavně za příznivou cenu. Sáček nevyjde ani na dvacku. Doporučuji pít i na jiné neduhy než časté pálení žáhy či problémy s trávením. Výborně dochucuje i jiné čaje díky své citronové příchuti.
Doporučila jsem ji kolegovi, který na byliny moc nedá, zato se rád přecpává na večer. Jeho spokojenost dokazuje fakt, že jedno balení má doma, druhé v práci - pro případ, že by to zase s jídlem přehnal (a to on přehání často).
Tuto variantu bych doporučila pro lehčí formy překyselení, i když popíjet se dá dlouhodobě, nemá žádné vedlejší účinky. Když vám přestane chutnat, tělo ho již nepotřebuje, umí si samo říci.

Na těžší případy je zásaditá směs. Její složení pochází z knihy Kurta Tepperweina Pryč s kyselostí. Obsahuje tyto složky (do hmotnosti 250g):
Natrium phosporicum 10g
Kalium bicarbonicum 10g
Kalcium carbonicum 100g
Natrium bicarboniicum 80g
Magnesium carbonicum 50g

Tuto směs bylo dříve možné sehnat netu v prášku i tabletách, ale díky kolegyni vím, že jsou lékárny, které vám ji namíchají. Balení 250g vyjde zhruba na 250,- Kč. Dříve jsem chodila se seznamem surovin, dnes už stačí říci "zásadiou směs" a dostanu ji. Ovšem pouze v lékárně u nemocnice, kde mají nejspíš větší obrátkovost surovin. Jinde se mi dostalo odpovědi, že musí objednávat ve větším množství a mají obavu, že by některé suroviny neprodali.
Seznam složek na balení zní:
Natrii dihydrogenophosphas 10,0
Kalii carbonas 10,0
Calcii carbonas 100,0
Natrii hydrogencarbonas 80,0
Magnesii subcarbonas levis 50,0
Trvanlivost je 180 dnů ode dne přípravy.

Užívat se doporučuje 1 čajová lžička až 2x denně rozmíchaná v deci vody. Nechávám chvíli odstát, aby se směs dobře rozpustila a zapiji sklenicí vody. Dávám si ji ráno a do půl hodiny posnídám.
S ohleden na práci trávicích orgánů (dle orgánových hodin) je nevhodné užívat zásaditou směs mezi 10 - 14 hod a po 22 hod.

Směs obsahuje minerály a pokud je tělo nedostane z potravy (ve které je jich zoufale málo) bere si je ze zásob těla. Z nedostatku dochází nejen k překyselení, ale i dalším nemocem.
Zásaditou směs není vhodné používat neustále, ale po zlepšení stavu vysadit nebo alespoň snížit dávky. Nejlépe je kombinovat se změnou stravy, která bude obsahovat méně překyselujících a více zásadotvorných potravin. A stav kontrolovat papírky na měření pH z moči.

I když jsem změnila jídelníček, přesto mi přemíra stresu a občasná touha po sladkém překyselí tělo. Pak, dle míry překyselení, zvolím způsob nápravy. S dcerou to zlehčeně komentujeme slovy: "Jedeme v trávě a kokainu." (Zásaditá směs je bílý prášek, kterému z legrace říkáme kokain).

Věřím, že udžení těla v acidobazické rovnováze pomáhá chránit před mnoha nemocemi.

Doporučuji tento odkaz, zajímavá je i ukázka z knihy Kurta Tepperweina. Zbytek už je na vás.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 7:55 | Reagovat

Radko, přečetla jsem si tvůj zajímavý a prospěšný článek poté, co jsem po ránu slupla trochu cukroví a zapila ho kávou. Všechno špatně, vím :-( Pak mě ale trochu uklidilo, že čaj s citronovou trávou byl mezi mými dárečky a taky se přesvědčuju, že to s cukrovím rozhodně nepřeháním. Nicméně si některé tvoje rady a doporučení hodlám vzít k srdci.
Abych ale pravdu řekla, překvapuje mě, že podobné záležitosti řešíš ty s dcerou, protože mám dojem, že se stravujete když ne přímo příkladně, tak určitě ne špatně. A přesto pociťujete problémy? To by "žrouti" museli být mrtví O_O

2 Radka Radka | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 10:17 | Reagovat

[1]: Katko, buď v klidu, pár kousků cukroví Ti tělo nepřekyselí. Když to na mě přijde, sním celou čokoládu, to je pak horší ;-)
U mě je to přemírou stresu a špatným metabolismem tuků (říkal doktor a vypadá to, že má pravdu). Je to i jednostrannou stravou - například hodně pečiva nebo když převažuje vařené jídlo, tedy žádná syrová zelenina. Ale vracím se pomalu ke svým starým zvykům - např. navečer syrovou mrkev (o kterou se musím podělit s agapornisy, jinak by mě nenechali si ji v klidu sníst :-D )

3 Van Vendy Van Vendy | Web | 26. prosince 2014 v 13:08 | Reagovat

O překyselení a odkyselení organismu jsem už cosi četla, ale zatím nic nezkoušela. Docela mě překvapilo, že na odkyselení je dobrý třeba citron.
Doufám,že stresů u tebe pomine, ať se rozhodneš, jak chceš. Možná, že ta  hektická doba, co jsi teď měla, naznačila, že je opravdu čas rozhodnutí, jak dál...
P.S. že jsi nestihla kapra? někdy se nedá stihnout všechno, a zase, než stíhat i za cenu totální uštvanosti, je lepší něco oželet a trochu zaimprovizovat. Candát mohl být taky dobrá volba (navíc, pokládá se za jednu z nejchutnějších ryb).
Já jsem zas měla pro změnu kuřecí řízky, nechtělo se mi čistit s kaprem a ztrácet tím další čas...
I když, kapry můžou na požádání vykuchat přímo na místě, takže příště zkusím tentoz působ.
Raduš, pěkné svátky a vychutnej si tu dobu volna a klidu. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 20:48 | Reagovat

O překyselení jsem už četla, myslím, v dnešní době, že je každý překyselen. Zaujala mne ta tráva, přemýšlím, že bych ji koupila muži k narozeninám. Od  Tepperweina jsem četla hodně knih, mám ho ráda. Díky za odkaz, byl taky podnětný. :-)

5 Radka Radka | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 20:55 | Reagovat

[3]: S citronem je potíž, že ho každý nesnese, ale pomáhá. Taky ocet. Překvapilo mě, že i pohanka. Polévka nebo čaj. Každý si může najít podle libosti.
Musím říct, že candát je opravdu velmi chutná ryba, ale vzhledem k ceně si ji dáme asi zase za rok ;-)
Po čtyřech dnech lenošení si říkám: svátky budiž pochváleny :-)

6 Radka Radka | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 21:07 | Reagovat

[4]: Je to tak, dnes je to problém skoro každého, jen to většina lidí netuší.
Citronová tráva je chutná a dokonce se doporučuje přimíchávat k dalším bylinám - posiluje jejich účinek.
Mimochodem, koupila jsem si lahůdkové droždí a nejen, že obsahuje hodně vitamínů a minerálů, dokonce je i chutné. Takže i já díky.

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 21:11 | Reagovat

[6]: Napadlo mne taky si bylinku koupit, dá se prý koupit semínka či později sazeničky a pěstovat v bytě či na balkóně. Lahůdkové droždí jsem si už koupila v Tescu, zrovna měli i nějakou akci, tak bylo levnější. Pomazánku jsem zkusila, jak jsem chtěla, ale zklamala mne, pro mne je chutnější z čerstvého droždí. Ale jím ho jen tak, jako doplněk stravy a chutná mi. To musli jsem si nakonec nekoupila, já moc na sladké nejsem a fakt se do toho nutím, ale jistě bylo zdravé.

8 Radka Radka | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 21:18 | Reagovat

[7]: Pěstovat jsem nezkoušela, ale mohlo by to jít.
Z droždí jsem pomazánku nezkoušela, zatím používám jen k dochucování a chutná mi. A pro mě každý zdroj vit. B dobrý, nějak se mému tělu nedostává.

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 21:22 | Reagovat

[8]: Prý se dá koupit a rychle se rozrůstá. Dá se pak používat jako pórek a podobně, do salátů. Tak bych, pokud nezapomenu, koupila třeba na jaře v Baumaxu apod. Akorát to nesmí zmrznout, takže na zimu do pokoje. Jako pomazánka se mi to sušené neosvědčilo, slepovalo se to, takže já to jím jen tak a chutná mi to.

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 26. prosince 2014 v 22:10 | Reagovat

Lemon grass jsem objevil už dávno, v nějaké asijské kuchařce, myslím.

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 0:54 | Reagovat

Když mne pálí žáha, tak poslední dobou se napiju vody s trochou octa, citronu  nebo jedlé sody. Není to každý den a od jednoho starého zkušeného lékaře vím, že ta soda neublíží, když je jí špetka a není to denně.

12 JM JM | 27. prosince 2014 v 1:06 | Reagovat

Na pálení žáhy je nejlepší kysané zelí.

13 Radka Radka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 13:03 | Reagovat

[10]: Pomáhá-li, je v každé formě dobrá.

14 Radka Radka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 13:06 | Reagovat

[11]: Jedlá soda je rychlá pomoc, ale pokud se pálení žáhy opakuje, je potřeba řešit i příčinu.
Překvapila mě paní v herbě (musela mít kolem sedmdesáti), kterou lékařka sama upozornila na problémy s překyselením. To u lékařů nebývá zvykem.

15 Radka Radka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 13:09 | Reagovat

[12]: Domácí je lahůdka sama o sobě ;-)
Ale když doma není, stačí lžička hořčice, tu doma mívá každý.
Nicméně už jsem slyšela o léčivých účincích vody z kysaného zelí, prý se tím léčí i rakovina žaludku a střev - tedy zažívací orgány. Doporučuje se i jako prevence rakoviny střev, takže kdo si doma zelí nakládá, má levný a účinný přípravek po ruce. A bez chemie!

16 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 27. prosince 2014 v 13:10 | Reagovat

No Radko, to jsem nevěděla, že máš stejné zdr. potíže. Tu citronovou trávu vyzkouším. Já mám už roky potíže, momentálně asi 7 let docházím na gastroenterologii a musím užívat denně Emaneru. Reflux  mě trápí i když jsem dost změnila jídelníček. Dík za tip :-)

17 Radka Radka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 13:16 | Reagovat

[16]: Tak to jsi na tom jako kolega - taky ho trápí reflux. A tráva mu pomáhá. Zásaditou směs nezkoušel, to je na něj příliš "složité" (nechutná mu to), ale jeho žena užívá pravidelně a prý nebývá tak často unavená a dokonce deprese se zmírnily, což ale nelze prokázat, že by za to jednoznačně mohlo překyselení (ale nejspíš k tom přispívalo, četla jsem o možné souvislosti na několika místech).

18 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 27. prosince 2014 v 13:22 | Reagovat

[17]: No vida, takže malou naději na zmírnění mám. I o té hořčici čtu poprvé, znala jsem z domácích prostředků jen kysané zelí. Hezkou sobotu :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama