Žít zdravě nejde moc hravě

17. července 2016 v 22:09 | Radka |  Co život dal
Nežiju proto, abych jedla, z toho důvodu jsem schopná zasytit se jakkoli jednoduchým pokrmem. Někdy vytvořím kombinace, ze kterých by nejednoho šéfkuchaře fláklo, avšak pro mě zůstávají důležitá dvě kritéria - musí mě to zasytit a nesmí mi z toho být zle. No, možná ještě jedno kritérium ctím - příprava pokrmu nesmí být zbytečně zdlouhavá.


Teď to možná vypadá, že jsem schopná pozřít cokoli, ale není tomu tak. Jen mi nevadí nezvyklé kombinace obvyklých jídel. Věřím, že podobně se stravuje nejedna žena, ale pokud jde o naše nejbližší, tam už si dáváme záležet. A jsme schopné vyzkoušet téměř cokoli.
Kvůli své dceři, která má dietní omezení, jsem se naučila péct chleba i v největších parnech, nejíst maso a nekupovat nic s lepkem, co by jí dělalo chutě a ona nemohla ani uzobnout. Nakonec z toho profituji také, jsem méně unavená a vlasy mi stačí mýt si jednou týdně. Ano, přestaly se mi díky absenci lepku ve stravě nadměrně mastit.

Vegetariánská, bezlepková a bezlaktózová strava se naplno zabydlela v naší kuchyni. Díky Bohu za internet, kde člověk najde dostatek receptů, protože co si budeme povídat, nejhorší je vymyslet co vařit. Upřímně přiznávám, že nejjednodušší je vařit z masa. A to jsem si toho kdysi vůbec nevážila!
Nedávno dcera do jídelníčku zařadila smoothie, které je sice módní záležitostí, ale především nabízí možnost se nasytit a dietně nezhřešit. S přidaným proteinem se z nich staly výživné snídaně. Ale co po zbytek dne? Musely jsme totiž konstatovat, že vařené jídlo nás víc unaví než dodá energie. A tak došlo na živou - raw - stravu. Začala jako já konzumovat snídaňové směsi od Iswari s ovocem a hledala recepty na vitariánská jídla.

Přiznávám, nadšená jsem z toho nebyla. Neumím si představit, jak se dá nahradit spousta živin např. z luštěnin, které se syrové konzumovat nedají. Jenže vitariánů je čím dál víc a pochvalují si, kolik mají energie a cítí se celkově lépe. A o to šlo. Aby dcera, která je neustále na pokraji zhroucení kvůli vyčerpání (díky poruše spánku), co nejvíce energie z jídla načerpala.

Nejprve jsme zašly na trh a nakoupily od malopěstitelů zeleninu a ovoce. Poté jsme prošly jsme hodně receptů a vždy se zarazily na nějaké ingredienci, kterou jsme doma neměly a věděly, že ji v běžném supermarketu nekoupíme. Nakonec jsem vyhodnotila, že se raw jídla připravují z určité skupiny potravin a ty se v receptech obměňují. A tak jsem si řekla, že si zkrátka zahraji na Babicu, a co nemám, nahradím něčím jiným. A pokud ani to jiné nemám, nedám tam nic (jo, jsem měkká, zatímco Babica by hledal další náhražku, já už to vzdala).

Nejvíc mě zaskočilo, s jakými přístroji ti vitariáni svá jídla připravují. Musíte mít perfektní mixér, co vydrží mixovat i pět minut. A ještě líp, když umí i ohřívat na danou teplotu, tedy max 42°C. K tomu sušičku, kde si z různých rozmixovaných dobrot uděláte placky, knedlíky a jiné dobroty. Každý přístroj v ceně kolem dvaceti tisíc.
Hmm, takže když nemám mixér stolní ani tyčový, měla bych to ihned vzát, napadlo mě. Jediná technika toho druhu jež vlastním, je mixér na smoothie a ten smí být zapnutý jen pár desítek vteřin.
Jenže bylo nakoupeno, recept na cuketové špagety s bazalkovým pestem s obměnami vymyšlený a dcera natěšená, takže nezbylo něž se pokusit něco vytvořit.

Už při přípravě jsem si říkala, že nechápu, jak si na tom někdo může pochutnat a ještě se zasytit. Nicméně jsem si dala slib, že to dotáhnu do zdárného konce. Nemaje špagetovače ani speciální škrabky Julienne, nařezala jsem cuketu na proužky a použila škrabku na sýr. Vyzkoušela jsem i na mrkvi, takžejídlo je barevnější. Na pesto jsem místo máčených dýňových semínek použila suchá slunečnicová a kešu, místo čerstvého rozmarýnu sušený, lahůdkové droždí nahradila trochou zeleninového koření bez glutamátu, přidala čerstvou bazalku, olivový olej, sůl, česnek a navíc jedno malé rajče a zbytky cukety po "špagetování". Naředila vodou a potýrala smoothie mixér. Pašák, zvládl to.

A tohle je foto z přípravy a výsledek: Cuketové špagety s bazalkovým pestem (nemíchala jsem jako v předloze).


Protože mě mixování uchvátilo, pustila jsem do pudingu s chia semínky. Nemaje nepražené kakao (které dcera stejně nemůže), ani karobový prášek, přidala jsem k banánům a avokádu pár borůvek. Zatím se chladí v lednici a chia semínka nasávají, ale už těsně po umixování to nebylo špatné. Takové banánové. A nakonec ještě zdravá svačinka pro mě: bezlaktózový tvaroh s rozmixovanými borůvkami s kokosovým cukrem, zdobený čerstvým ovocem


Některá jídla vypadí hezky, ale přiznávám, že bazalkové pesto jsem ani nechutnala. Důležité je, že dceři chutnalo. Mně svačinka také, ale pro jistotu jsem to zajedla nanukem, abych si vylepšila profil.

Na začátku jsem si myslela, že jíst "živě a zdravě" bude pohoda, ušetřím za energie a v horkých dnech nebude byt přehřívat kromě slunce i sporák. Chyba. Sice k tomu sporák nepotřebuji, zato by se hodily mnohem dražší přístroje a ještě dopředu myslet na to, co vše je třeba namočit či předchystat. Ale toho bohdá nebude, abych z boje utíkala a víc toho nevyzkoušela. Takže jsem namočila na 24 hod pohanku a zítra vyzkouším kaši s borůvkami. Je totiž jejich sezóna a očím náramně svědčí!

P.S. Myslím, že tak velkou chuť na dobrou rybu jako po dnešku, jsem už dlouho neměla
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | Web | 17. července 2016 v 22:34 | Reagovat

Ono je to hodně těžké změnit úplně jídelníček.Pamatuji si,když jsem s dcerou chytily příušnice.Dcera+poruchu celého zažívacího traktu a já slinivku.To byly diety :-) Dříve se taky nic nedalo sehnat :-( Smekám,děvčata :-)
Dobrou noc :-)  :-)  :-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. července 2016 v 22:34 | Reagovat

Tak toto by mne asi odrovnalo. Bez masa si nedovedu stravování představit a navíc by se mnou  vyběhl muž. Nemusíme toho masa mít na talíři moc, ale s ohledem na věk, kdy bílkoviny jsou třeba a pokud člověk nemá dietní důvody...
Viděla jsi přehled  vápníku potravin u doktorka-se-srdcem.blog.cz? Je to velmi zajímavé, dala si s tím práci. Navíc tam má i jiné rady na blogu. ;-)

3 Radka Radka | E-mail | 17. července 2016 v 22:55 | Reagovat

[1]: Pravda, dřív to bylo mnohem horší nejen kvůli výběru potravin, ale také málo informací. Se slinivkou si také "užívám", ale prý se regeneruje dobře, tam mám naději, že až zmizí stres, bude i ona v pořádku :-)
Děkuji, dobrou :-)

4 Radka Radka | E-mail | 17. července 2016 v 22:57 | Reagovat

[2]: V tomto máme výhodu, že v naší domácnosti není chlap. Ti bez masa nedají většinou ani ránu. Ale přiznávám, že i já občas po rybě nebo kuřecím sáhnu, když si tělo řekne. Je zkrátka potřeba poslouchat tělo a dát mu co potřebuje.

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. července 2016 v 18:54 | Reagovat

no, jsem zvědavá, jak na raw vydržíte. My už taky zkoušeli několikrát, ale více než půl roku to nešlo. Začaly chybět asi jisté živiny. ;-)  :-)

6 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 18. července 2016 v 19:38 | Reagovat

Dcera je též na bezlepkové dietě, ale ta až od věku, kdy už dávno doma nebyla, takže jsem nemusela vymýšlet dietu. Maso ale baští, oni ti "nulkaři" je mít musí, my "áčkaři" tedy původem sběrači moc ne. Nevím, zda je raw strava na stálo to nej, ale pokud to tělu prospívá, proč ne. :-)

7 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 27. července 2016 v 13:49 | Reagovat

Moje dcera asi před třemi lety začala zkoušet různá "zdravá" jídla a moučníky. Většina toho byla opravdu poživatelná. Mně osobně chutnala i její buchta z červené řepy, manželovi už méně :-P Teď má miminko, takže je ráda, když uvaří vůbec něco, ale když je mrňousek u nás, už zase pomalu "loví" na internetu další recepty :-)

8 King Rucola King Rucola | Web | 28. července 2016 v 23:02 | Reagovat

Myslim si osobne, ze to su vsetko pohansko kecy. Kseft. Osobne neverim na nic, co si sam nevymyslim, neurobim.
PS Bazalkove pesto - to si nieco zmeskala!

9 Šíryen Šíryen | E-mail | Web | 31. července 2016 v 2:47 | Reagovat

I přes omezenou komunikaci se zřejmě ubírame stejným směrem.
Žádné přístroje na RAW potřeba nejsou... opak slyším vlastně poprvé :)
A recepty? Nač? :) Banán, jablko, mrkev, okurek,... jsou super tak jak leží :-)

10 MirekC MirekC | Web | 21. srpna 2016 v 11:10 | Reagovat

Vydržať!!!

11 Hanka Hanka | 10. září 2016 v 0:54 | Reagovat

Jsem tady dnes poprvé, vlastně náhodou. Ale po přečtení tohoto článku se zde nejspíš už neobjevím. Zlatý můj krajíc s máslem, na to debrecínka, sýr, okurek(snídaně) ... a k obědu flákota, ne, masíčko, bez toho si svoji stravu neumím představit. Takže se mějte hezky a pááá. ???  :D Víte, taková smoothie, raw... jděte s tím někam. Pardon, ale jsme Češi nebo snad ne? :-?

12 Elis Elis | Web | 27. října 2016 v 0:25 | Reagovat

Bezvadný článek, taková strava mne zajímá snažím se tak stravovat, ale úplně vynechávám maso, jsem tu poprvé, ale ne naposledy...

13 Radka Radka | 30. října 2016 v 21:23 | Reagovat

[11]: Jsme Češi, s tím souhlasím, což neznamená, že tolerance se tady nenosí. Nedělám to z rozmaru, ale ze zdravotních důvodů, v tom je dost podstatný rozdíl, nes snad?

14 Nemessis Nemessis | Web | 24. prosince 2016 v 17:42 | Reagovat

pěkně napsáno

15 Panda Panda | E-mail | Web | 2. února 2017 v 13:16 | Reagovat

Ty přístroje na vitariánské stravě ani nejsou potřeba. Slouží spíš k tomu, aby se stravě dala forma obvyklá u vařené stravy, tedy na přechodnou dobu aby si člověk zvykl. Časem pak přejde na jednodruhovou stravu, např. že si vezme jen papriku a nic nemusí připravovat. Přechod nemusí dopadnout dobře a může přijít pocit strádání a návrat k vařené stravě (která je "předpálená"), protože tělo není v dobrém stavu, např. střeva jsou zanesená a nejsou schopna syrovou stravu správně absorbovat. Proto může být dobré nejdříve organismus detoxikovat např. půsty, pak už je přechod na vita stravu snazší.

16 supice supice | E-mail | Web | 18. července 2017 v 14:23 | Reagovat

Já si myslím, že je taky důležité, aby jídlo strávníkovi chutnalo:) samozřejmě je to pro nás Čechy těžké, abychom si po mnoha letech na tukových rohlících s margarínem a vysočinou najednou se slastným výrazem pochutnávali na cuketových špagetách s bazalkovým pestem. Podle mě je to prostě jen o zvyku. Ono to pak vlastně člověku ani tak nechybí, když po zdravém jídle prospívá a cítí se líp než dřív;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama